Anasayfa / Enteresan Bilgiler / İnsan / Denizde Vurgun Yendiğinde Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Denizde Vurgun Yendiğinde Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Yıllar önce özellikle deniz kenarında yaşayan insanlar  denizden geçimlerini elde etmekteydiler. Çoğu dalgıç denizin altından inci,sünger,midye vb şeyleri çıkartmak için dalmaktaydı. Bazı dalgıçlar ise zevk için dalmakta bunu hobi haline getirmişlerdir.

Peki vurgun nasıl yenir? Vurgun yediğimizi nasıl anlarız?

Deniz seviyesinde hava basıncı bir atmosferdir.Vücudumuzun solunumu bu basınçla orantılıdır.  Ancak suyun içinde, derine gittikçe, her on metrede basınç bir atmosfer daha artar. Elli metre derinlikte su basıncı beş atmosferdir, yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç, yüzeye oranla beş mislidir. Hiçbir gereç kullanmadan, elli metre derinliğe inildiğinde, akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artar, vücut ısısı düştüğünden kalp atış hızı artar, bilinç kaybı yaşanmaya başlar. Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan elli metrenin altına inmek insan sağlığı açısından tehlikelidir. Fakat profesyonelce tüple dalındığında bu risk biraz daha minimize olur . Denizin dibinde  dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen, azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar. Eğer su yüzeyine birden  çıkılırsa, basıncın azalmasıyla bu gazlar da hızla genleşir. Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, ama özellikle azot gazı damarlarda hızla genleşerek, damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına sebebiyet verir.

Bu şekilde vurgun yiyenler, hızlıca basınç odalarına alınırlar. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır. Bir başka önlem de vurgun yiyeni, aynı derinliğe tekrar indirmektir. Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkarılmalı ve de belirli derinliklerde beklenmelidir. İdeal çıkış hızı dakikada 20 metre olup, pratikte eğitmenler bunu dalgıç adaylarına yüzeye gelen en küçük bir hava kabarcığından daha hızlı çıkma’ şeklinde öğretirler.

Vurgun yememek için kontrollü dalınmalı sürekli basınç kontrol edilmelidir.

BerbatEh işteFena DeğilGüzelMükemmel (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Sema Hakkında

Okumayı, yazmayı, araştırmayı, insanlarla iletişimi seven, gelişime açık, yenilikçi ve gerçekçi olmayı seven birisiyim. Sade ve yalın olan her şey hoşuma gider. Rüya yorumlamayı küçük yaşlarda anneannemden öğrendim ve bunu sitemde elimden geldiğince sizlerle paylaştım. Her gördüğüm rüyayı not ederek araştırmaktan çok zevk alırdım. Neye işaret eder diye çok merak ederdim. Tecrübelerden de yola çıkarak sizleri de bir kaç kategoride bilgilendirmek istedim. Çoğu rüya yorumum gerçek hayatta yaşanan ve denenmişliklerden oluşmaktadır. Sizlerle paylaştığım her kategori deki yazılarımla ilgili bilmek istediğiniz ne varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede sizlere cevap vererek merak ettiğiniz şeyler hakkında sizlere bilgi vermek isterim. Yazılarımı okuduktan sonra beğeni yapıp puan vermeyi unutmayınız. Gösterdiğiniz ilgiye şimdiden teşekkür ederim.

BU YAZIDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deniz de yada Havuzda suyun altında neden bulanık görürüz?

Denize yada havuza daldığımızda altta gözlerimizi açarak ilerlediğimizde bulanık görmeye başlarız belirli bir müddet zaman …

Bu yazıyı beğendiniz mi? Hemen yorum yapıp fikrinizi belirtin.